Articles and Reviews

Christian vill vara personlig

Norrköpings Tidningar - 1999-01-01


Christian vill vara personlig

I dag släpper Christian Kjellvander temaskivan Faya.

Är det inte sant blir det lätt pretentiöst. Det är Christian Kjellvanders inställning till musiken.
I går släpptes nya skivan Faya.

Faya är första skivan på tre år. Christian Kjellvander styr gärna bort från ordet konceptskiva, men texterna berättar ändå en historia.
- Det handlar om den fiktiva personen Faya, som inte är så fiktiv egentligen, säger Christian.
- Första halvan handlar om otillfredsställd rotlöshet, en oförmåga att vara nöjd. Låt åtta - Foreign rain - är axeln som hela skivan snurrar på. Där sker ett uppbrott, ett vägskäl som förändrar livet raskt. Och andra hälften handlar om hanterandet av det, berättar han.

Personliga texter
Christians texter är personliga. Han anser att det är det musik handlar om - att vara personlig. Han tycker att en del legitimitet går förlorad om det man sjunger om inte är sant och att det opersonliga dessutom lätt kan uppfattas som pretentiöst.
- Man kanske har kommit till ett genombrott med saker man tampats med och då vill man av någon jävla anledning berätta det för folk, säger han.
Text skriver han hela tiden, han kommer på några rader och sedan flödar det. Med musiken är det mera speciellt. Då är han en kanal för något, vart det kommer ifrån vet han inte.
- Jag säger som Leonard Cohen "hade jag vetat vart det kom ifrån hade jag gått dit oftare".

Startade Loosegoats
1993 startade Christian gruppen Loosegoats, som bestod av honom själv. Det var band som gällde på den tiden och han lånade in de musiker han behövde. Med tiden blev Loosegoats ett riktigt band, men medlemmarna kom och gick. De gjorde fem skivor och splittrades 2001, då Christian tyckte att det blivit alldeles för mycket "band" över det hela. Dessutom hade flera av de andra skaffat familj och tyckte att det gick för dåligt, rent ekonomiskt.
- Själv var jag nöjd. Vi hade sålt 6 000 skivor och fick spela. Jag kunde leva på musiken eftersom man tjänar lite mer när man skriver låtar, säger han.
Han startade även bandet Songs of Soil tillsammans med sin bror, innan han kom fram till att solo var hans grej.
- Det är så mycket ansvar när man spelar i band. Jag vill bara ha ansvar för mig själv.

Turné väntar
9 november ger han sig ut på turné. 20-25 spelningar är inbokade och den 2 december kommer han till Hugos i Norrköping. Han säger att han egentligen föredrar att spela för sittande publik.
- Men för två år sedan spelade jag på Louis De Geer. Det var lite för stort och opersonligt. Södra Teatern i Stockholm är ett bra ställe.
Hans dialekt är udda. Det är svårt att avgöra var han kommer ifrån. Bryter han på finska? Nej inte riktigt. Ibland har han en annorlunda ordföljd, ibland hörs spår av skånska.
- Jag är född i Malmö, men vi flyttade till Seattle när jag var sex år, förklarar han.
Familjen stannade i USA i tio år. Sedan flyttade de hem till Sverige - Järna och sedan Lund. Nu är han tillbaka i Malmö igen.
- Cirkeln är sluten, säger han och skrattar. Men jag ska nog ta och bryta den cirkeln snart.
Men Stockholm blir det inte.
- Jag kan gilla Stockholm på många sätt, men folk mår inte bra i den där stan.

NINA BROMAN
011-200 219
[E-mail]

NINA BROMAN | URL