Articles and Reviews

Christian behåller lugnet

Borås Tidning - 1999-01-01


Christian behåller lugnet

Christian Kjellvander vill göra musik utan för mycket förnyelse. - Jag jobbar för att utveckla mig men vill inte gå för långt från normen. Jag vill ha en fot kvar i det etablerade, säger han.

Musik. - Jag har en spärr så att man inte repeterar sig själv, men jag strävar efter att det ska låta ganska likt. Willie Nelson gjorde fem, sex skivor på 70-talet som lät precis likadant. Det tyckte jag var jättebra, säger Christian Kjellvander.

Han sitter lugnt tillbakalutad. Klockan är bara strax efter tio på förmiddagen men han har redan åkt nästan 20 mil i bil. Från Växjö till Borås.

Rastlös generation
Efter stoppet i Sjuhäradsbygden bär det av till Värmland och Karlstad. Hans nya skiva, Faya, berör ämnen såsom rastlöshet, rotlöshet och otillfredsställelse.

- Jag känner av det själv och ser också att det är ett vanligt drag hos människor i min generation. Jag pratade med en musikerkollega som berättade att han hade varit i 60 olika länder. Det har blivit en slags kvot för hur lyckad ens liv är, hur mycket man har upplevt, säger Christian Kjellvander.

En musiker som Christian Kjellvander själv, måste väl också brottas med denna ständiga rotlöshet och hets efter nya upplevelser? Turné efter turné läggs till listan, land efter land som passeras.

- Det här är ju egentligen ett överklassproblem, ett lyxproblem. Men ibland tänker jag att jag skulle flytta ut till landet istället.

Faya är inspelad i ett gammalt skolhus i Skåne. På övervåningen fanns en stor gymnastiksal. Dit in flyttades en hel studio för att göra inspelningen.

- Det var ett härligt rum med nästan begagnad atmosfär. Det är skönt att bygga upp något helt eget även om det finns en massa fina studior runt om i landet. Skivan är en sammanhängande historia och att den spelades in i samma rum gjorde att klangen och känslan blev den samma.

Den nya skivan känns igen som Christian Kjellvanders musik. Countrystuket är det samma, om än möjligen mer lågmält än tidigare.

- Jag vill bryta ner musiken och bara ha essensen kvar. Det är en slags förädlingsprocess som tar aktiv tid att göra. Man går in i sig själv och skalar bort allt runtomkring.

Hyllad debut
Faya är uppföljaren till Songs from a two-room chapel som utkom 2002. Kritikerkår och publik har sedan dess enats i en enda lång hyllning. Vad betyder all den positiva respons för skaparkraften?

- Man ska ju aldrig läsa vad som skrivs om en, varken bra eller dåligt. Det är ju smickrande men om jag skulle tro på det som skrevs skulle jag nog få väldig prestationsångest.

På Faya har Christian Kjellvander också gjort en duetten Roaring 40s med Nina Persson.

Samarbetet med Nina Persson är gammalt då Christian vid flera tillfällen turnerat med Cardigans.

- Vi har pratat om det ganska länge. När jag hade skrivit låten tänkte jag att det skulle vara coolt om det var en duett. Och det var inga problem att göra.

Therece Gustafson
[E-mail]
Borås Tidning

Therece Gustafson | URL