Articles and Reviews

Alternativ country med Christian Kjellvander

Västervikstidningen - 2006-08-03

Han turnerar just nu runt i Sverige tillsammans med Lars Winnerbäck och i dag kommer de till Västervik och Gränsö.

För den stora publiken är Christian Kjellvander fortfarande, relativt okänd. Men med sitt senaste soloalbum, Faya, som släpptes i höstas lyckades han erövra en hel del svenskars hjärtan. För albumet, som är hans andra solo-album, fick han en nominering som bästa rockalbum. Hans lågmälda, men intensiva countryrock och hans genomtänkta och välskrivna texter nådde äntligen en större publik.
Musikäventyret började tillsammans med bandet Loosegoats i mitten på nittiotalet. De släppte ett antal skivor tillsammans och fick en, om inte stor, så hängiven lyssnarskara. Efter det har intresset för Christian och hans musik bara ökat och han är själv förvånad över hur många som har kommit till konserterna i sommar för att se honom uppträda.
- Det har varit fler som kommit för att titta på mig en jag trodde. De flesta kommer förstås för att se Lasse och det finns alltid en del som skriker att de vill se Lasse mellan låtarna, säger han.
- Men sånt får man ta.
Christian tycker det är kul att vara på turné i Sverige igen och ser fram emot att få spela i Västervik
- Västervik och visfestivalen är ju något som jag har hört talas om sedan jag var liten, men jag har aldrig varit där. Nu har jag varit jättemycket utomlands så det är fantastiskt att få spela i Sverige. Och vädret har ju varit helt underbart i sommar.
Turnén tillsammans med Lars Winnerbäck tycker han har varit väldigt lyckad.
- Med mina mått mätt har vi haft mycket publik på konserterna. Och Lasse och hans band är nog några av de bästa människor jag någonsin har träffat. Lasse är en oerhört sympatisk karaktär.
Framför honom ligger ytterliggare ett antal spelningar som support för Lars Winnerbäck och även några solospelningar. Efter det finns det även planer på en ny skiva.
- Jag har alltid något på gång och jag har skrivit lite mer än hälften. Jag har inte bestämt mig riktigt än för formen, men det kommer att bli lite poppigare än den förra.
- Faya handlade mer om stämningar, det här kommer att handla mer om musiken.
I Västervik kommer han att spela både gammalt Loosegoats-material och nyare låtar.
- Jag blandar rätt friskt. Det här är ju ingen turné för en speciell skiva, mer en mellanturné kan man säga.

Anna Persdotter | URL