Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Songs from a two-room chapel

Revolver

Efter ett antal fullängdare med Loosegoats, en briljant platta med Songs of Soil är det så dags Christian Kjellvander, den svenska alt.countryns starkast lysande stjärna, att släppa material under eget namn. Resultatet är förbehållslöst lysande. Och varför inte? Kjellvander är vid 26 års ålder något av den svenska alt.countryns grand old man. Han började spela americana-doftande countryrock långt innan många av oss ens visste vad det var. Killen vet vad han gör vid det här laget.

Men Loosegoats har aldrig övertygat i mina öron, det har låtit lite för genreinsnöat och enahanda. Det var först när syskonen Christian och Gustaf släppte den lysande plattan 'The Painted trees of Ghostwood' under namnet Songs of Soil som jag fick upp ögonen för Kjellvanders fulla potential. Och nu, med det första soloalbumet, känns det som om Christian äntligen nått hela vägen fram.

'Songs from a two-room chapel' framstår som en naturlig fortsättning på Songs of soil. Arrangemangen är något mindre spöklika, men det är samma ödsliga melankoli, såväl i text och musik som arrangemang. Kjellvander visar prov på kompetent låtskrivande där inga passager, textrader eller fraseringar känns annat är naturliga och på sin rätta plats. Det känns även som om hela produktionen bakom 'Songs from a two-room chapel' har fått ta lite längre tid och med de fantastiska stråk- och blåsarrangemangen drar sig Kjellvander bort från mittfåran av alt.country-scenen och mutar ytterligare in sin egen nisch i genren, något som väldigt få artister mäktar med. Arrangemangen framstår som nyskapande och intressanta.

Kjellvander visar återigen vägen och tar soundet ytterligare ett steg längre utan att för den sakens skulle tappa i innerlighet och genuinitet. Stråkarrangemang har ju en förmåga att tynga ner luftiga produktioner när klåfingriga popsnören blandar in dem i leken. Där många andra hade gått vilse, frestade att gå överstyr med de nya leksakerna, har Kjellvander fingertoppskänsla nog att hålla dem tillbaka och låter dem bli ett komplement istället för en belastning.

Kjellvander har med 'Songs from a two-room chapel' för första gången levererat en platta som utan eftertanke tål att jämföras med de allra bästa från andra sidan pölen. 'Songs from a two-room chapel' borde i kraft av sin tidlösa kvalitet kunna locka lyssnare även utanför genren. I en perfekt och rättvis värld blir det här Kjellvanders stora genombrott hos den breda publiken.

Thomas Lindqvist | URL