Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Songs from a two-room chapel

Revo 9

Det hände förra hösten och det har hänt igen. Det jag pratar om är att Startracks har släppt en skiva som är som ett soundtrack för hösten, en skiva som om den kommit på sommaren hade gått ganska obemärkt förbi för att musiken inte alls passar in på den stämning man själv och naturen befinner sig i.

Förra året var det dubbla skivsläpp av Kristofer Åström från Fireside och nu är det ännu ett soloprojekt när Christian Kjellvander från Loosegoats och Songs of Soil har bestämt sig för att stå på egna ben. Hur låter det då? Jag har redan sagt att det låter höst, några andra ord som passar in är väl: "USA", "country", "lägereld", "melankoli" och "riktigt bra". För bra är det, har lyssnat flera gånger på väg hem från jobbet promenerandes i mörkret och Christians country-röst blir nästan som en naturlig del av allt det dunkla runt omkring.

Som vanligt när Kjellvander är inblandad, är country det viktigaste ordet, och han har en röst som är extremt lämpad för den här typen av musik. Jag har alltid rynkat lite på näsan när jag hört ordet country tidigare, men när det är så vackert och utlämnande som det är på den här skivan så faller även jag. Jag kan inte på rak arm plocka ut en favoritlåt och inte heller såga någon låt, mest beroende på att det låter ganska likartat rätt över, många bra låtar men inget som sticker ut och spretar. "Oh night, At The Rapids" och inledande "Homeward Rolling Soldier" är i alla fall tre väldigt bra spår, där det sistnämnda titelspåret är det enda där tempot höjs en aning, något som kanske borde gjorts lite oftare för att göra skivan lite mer spännande.

Jag tycker skivan är bättre än det Kristofer Åström släppte förra hösten, eftersom det är ett betydligt jämnare material där varje låt berör lyssnaren mer än Åströms skivor med ett par riktiga toppar, men även en del mindre bra spår. Om du vill ha en höstskiva är det alltså den här skivan och ingen annan du skall inskaffa!

Fredrik Westerlund | URL