Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Songs from a two-room chapel

Nöjesguiden

Nu är Christian Kjellvander framme. Han var nästan där redan på Songs of Soil och på Loosegoats senaste skiva, men nu är det dags att räkna in honom bland de allra främsta inom americana. Lite paradoxalt kanske, eftersom hans varma och sorgsna musik aldrig prövat genrens gränser eller haft en så svensk prägel som här. Men idag är Christian Kjellvander så trygg att han vågar lämna det han lärde sig i barndomens USA när han skapar modern country.

Christian Kjellvander må vara mer lågmäld, mörk och sorgsen än någonsin, men samtidigt andas både melodier och texter värme, empati och kanske till och med lite optimism någonstans. Han vågar släppa in element som stråkkvartett och försiktigt blås, och ibland, som i Oh Night, går det nästan att ana en poplåt bakom de mörka slöjorna.

Men oftare är det betydligt mer skirt och långsamt. Med piano och steelgitarr är Broken Wheels en blivande klassisker, och dystra Log at 25, där mullrande pukor frammanar bilden av ett annalkande kraftigt åskväder är djupt oroande.Christian Kjellvanders röst har en djup värme som firar stora triumfer i oändligt vackra Deliverance, och avslutande Rid har episka kvaliteter utan att bli pretentiös.

Christian Kjellvanders ena viktiga influens är som vanligt Neil Young, och rockiga Polish Daughter hade lika gärna kunnat vara en av den mannens största klassiker.

Likt Will Oldham, hans andra förebild, står de varma och sorgsna sångerna i centrum hos Christian Kjellvander, och då spelar det inte så stor roll vilket artistnamn som står på etiketten. Loosegoats, Songs of Soil eller under eget namn - Christian Kjellvander är en stor sångare.

Patrik Forshage | URL