Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander — The Pitcher

rockfoto.nu - 2013-10-31

Om en artist kunde representera en specifik årstid så skulle Christian Kjellvander otvivelaktigt vara en krispig höst. Hans musik är dov, murrig, men samtidigt inbjudande, och influenser från både det varma och det kalla flätas in i tongångarna. The Pitcher är hans femte album som soloartist, och skivan är inspelad i en kyrka på den svenska landsbygden i somras.

Ett av Christian Kjellvanders starkaste kort som artist är han lyckas skapa universum och känslostormar i en väldigt minimalistisk och simpel inramning. Det behöver inte hända speciellt mycket i musiken för att melodierna ska framhäva sinnesstämningar som, precis som på de tidigare album, är melankoliska men ändå eftertänksamma. The Pitcher är inget undantag, dramatiken hålls överlag i relativt hårda tyglar, samtidigt som de lågmälda uttrycket ändå lyckas med att förmedla känslor på ett självklart sätt. Låttitlarna är dessutom döpta i bestämd form, vilket är ett fint grepp som understryker allvaret som med sin rakhet genomsyrar produktionen.

Givetvis är det i mångt och mycket en smakfråga — i vissa öron låter den här typen av country/americana trist och förutsägbar — men det är just det som är poängen. Insikten om att det inte behöver vara överregisserat och bombastiskt för att fungera är trivsam, och också så självklar när den blivit tydlig. I det lilla göms också det stora, och The Pitcher är ett kompetent och vackert exempel på att mindre faktiskt kan vara mer.

Bolag: Tapete Records
Releasedatum: 30/10
Bästa spår: “The Crow”

Lina Rundqvist | URL