Articles and Reviews

Reviews

The rough and the Rynge

Corren - 2010-11-11

Det sägs att det krävs minst 10 000 timmars träning innan man når eliten. Oavsett vad man sysslar med så är det träningen som skiljer de som lyckas från de som inte lyckas. Christian Kjellvander har gjort sitt grundarbete, först i Loosegoats och sedan i eget namn.

Han har spelat sig till erfarenheter. Turnerat och sjungit hjärtat ur kroppen i alla världsdelar. Han har skrivit sånger i många år nu. Högst troligt är det därför han med sådan enkelhet hittar rakt in i kärnan av sitt eget skapande. Han gömmer inget, konstrar inte.

Lyhörda kompisar
På "The rough and the Rynge" är orden enkla, sångerna avskalade och hans röst ligger så nära örat att du känner minsta lilla andetag på din trumhinna.

När Christian Kjellvander återvänder till inspelningsstudion efter tre långa år är det inte med stora planer och yviga gester. Det låter mer som en spontant uppsatt session med ett gäng lyhörda musikerkompisar.

In på bara skinnet
Hans sånger har alltid levt på stämning och melodi. Detta blir extra tydligt när sångerna kläs av in på bara skinnet som här.

I en stearinupplyst landsortsstudio utanför Ystad har skivan spelats in på fem dagar och Christian Kjellvander visar återigen vilken säker låtskrivare han är. Med små skiftningar och stora känslor drar han in oss i sitt melankoliska universum. Ett universum där det rinner en liten svensk bäck över en oändlig amerikansk prärie.

Corren.se | URL