Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Songs from a two-room chapel

Bengans

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen; när det kommer nytt från någon av bröderna Kjellvander är det garanterat högkvalitativ musik som serveras. Denna gång är det storebrodern och tillika Loosegoatssångaren Christian som solodebuterar, och resultatet är minst lika bra som väntat. Christian är 26 år och har redan hunnit med en hel del, närmare bestämt fyra album med Loosegoats och ett tillsammans med den yngre brodern Gustaf i bandet Songs of soil. Under tiden som Loosegoats gör ett litet uppehåll passar härmed Christian på att pröva sina egna vingar.

Någon större skillnad jämfört med de andra banden är det dock inte, då det är samma personer bakom och samma typ av musik. Förvisso mer Songs of soil än Loosegoats men man hör ändå det där typiskt Kjellvanderska i musiken. Vad det handlar om är lite dyster men väldigt mäktig countrypop med visst stråkinslag. Från enkla gitarrplockande Bob Dylan-ballader till mer rockiga Neil Young stänkare. Väldigt amerikanskt säger säkert många men faktum är att Christian har sysslat med detta ett bra tag nu och det förvånar inte längre att musiken kommer från den skånska myllan istället för från Nashville på andra sidan Atlanten.

Christian har genom hela sin karriär förfinat sin talang och sjunger nu bättre än någonsin. Det är flera gånger jag kommer på mig själv sitta helt uppsluten i sången utan minsta koll om vad som händer omkring mig. Texterna är välskrivna, förhållandevis positiva men samtidigt minst lika allvarsamma som musiken. Självklart trycks en årets låt kandidat in på plattans 10 spår. Låten jag talar om heter "Log at 25" och är något av det vackraste jag hört, åtminstone sedan Songs of soil-skivan släpptes för två år sedan.

"Songs from a two room Chapel" är en mäktig, mörk och bedårande vacker skiva, och att den släpps mitt i den höstigaste hösten är nog inte så märkligt… Det är snudd på full pott, men då skivan tappar lite på slutet hejdar jag mig från att rusa efter hela spårvagnsskafferiet. Den här gången. Jag är nämligen tämligen säker på att Christian har mer att ge och en dag kommer han säkert sitta där i sitt kapell med ett eget toppbetygsalbum. För med solodebuten bekräftas bara något som har antytts en längre tid, nämligen att Christian Kjellvander är en av Sveriges mest talangfulla musiker just nu.

Emil Andreasson | URL